Illóolaj, vagy növényi esszencia - NEM MINDEGY ÉS NEM UGYANAZ!

Illóolajnak nevezzük a növényekből kinyert olajokat. A növényi esszenciáknak markáns élettani hatásuk van, ezért óvatosan kell bánni velük. Nem megfelelő alkalmazásuk a várt eredmény ellenkezőjét is hozhatja!

Az esszenciális olajok fontosak az emberi szervezet számára, de a szervezetünk nem képes őket előállítani. A bennük lévő hatóanyagokat ezért kívülről kell bejuttatni. 

Bár sokszor mossák egybe őket,  illóolaj és esszencia között van tehát különbség. Terápiás célra az esszenciális olajokat alkalmazom. Ezek biztonságosak.

 

Mik az esszenciális olajok és mire jók?

Az esszenciális olajok a növények legértékesebb hatóanyagai, amelyek különféle terápiás célú felhasználásra alkalmasak. Elsőre az aromaterápia ugrik be mindenkinek, ezen kívül masszázsra, sebgyógyításra és némelyek belsőleg is használatosak. Tisztaságukat gyógyszerkönyv írja elő.

A világon 6 olyan olajmárka van, ami minden szempontból (tisztaság, minőség, terápiás hatás) a legjobb. Ez a 6 márka ugyanonnan származik és csak 2 dologban különböznek egymástól. Más a címkéjük és az áruk. Az üvegekben ugyanaz a kimagasló minőségű esszencia van.  

Hogyan kerülnek az üvegcsékbe?

A történet a megfelelő növények kiválasztásával és azok megfelelő termesztésével kezdődik.

Terápiás olaj kizárólag organikus körülmények között, szennyezetlen talajon, vegyszerektől és génmanipulációtól mentesen termesztett növényből származhat.

Én kizárólag minősített terápiás esszenciákat használok, melyek esetében nem a mennyiségi, hanem a minőségi hozam lényeges. Mindegyik  növénynemzedéken belül meg kell tartani az optimális illóolajtulajdonságokkal rendelkező fajt.

Esszenciális olajok az egyes növények más és más részeiből nyerhetők ki, minőségük szempontjából meghatározó tényező az aratás. Például muskotályzsálya, levendula: virág; eukaliptusz, teafa: levél; tömjén: gyanta; citrom: héj; borsmenta: az egész növény.

Az aratást ennek függvényében megfelelő módon kell végezni akkor, amikor a leginkább kívánatos anyagokból a legtöbb van a növényben.

A minőségbiztosítás érdekében a betakarítás során a növénynek minél kevésbé szabad csak sérülnie, valamint a termesztőnek és a feldolgozónak mindvégig szoros összhangban kell lennie. Egyes növényeknél (például ilang-ilang) kötelező a manuális aratás.

A feldolgozás előtt némely növényeket muszáj, másokat egyenesen nem szabad hervasztani.

Az olajok kinyerésének egyik módja a gőzdesztilláció. Ezzel a technológiával a hőérzékeny hatóanyagok is kinyerhetők, tiszta illóolajat biztosít, de nem minden növénynél alkalmazható. Citrusféléknél  hidegen sajtolás szükséges, törékeny növények esetében oldószeres kivonást alkalmaznak.

A legmodernebb technológia a szén-dioxidos kivonás, amit a vegyületek gázkromatográfos szétválasztása követ. Bár a folyamat költséges, ugyanakkor gyors és a legjobb minőségű kivonatokat eredményezi. A kinyert olajnak sem a kémiai szerkezete, sem az aromája nem változik, a végtermék nyomokban sem tartalmaz oldószert. Sok gyártó olcsóbb oldószeres megoldást választ, ezek termékeit nem használom.

Honnan tudom, melyik megbízható?

**A minősített terápiás olajok (például tömjén, teafa, borsmenta) belsőleges használatra is alkalmasak. Ha egy illóolaj  csomagolásán fel van tüntetve, hogy csak külsőleg, azt teszem is vissza a polcra. A ,,bőrrel ne érintkezzen” figyelmeztetés is sokat mond nekem, mert elsősorban masszázsra használom az illóolajokat. Kerülöm a szintetikus és oldószeres olajokat is.

A biztonságos használat érdekében kizárólag igazolhatóan minősített terápiás illóolajat vásárolok. A beszerzés alapos körültekintést igényel, mert a hazai piacon hatalmas a káosz és sok a megbízhatatlan termék. Lehetőség szerint közvetlenül gyártótól vásárolok, nem forgalmazótól.

A terápiás célra alkalmas olajokból **belsőleg, vagy tenyérben eldörzsölve és inhalálva egy csepp, diffúzorba téve, illetve külsőleg 3 csepp elegendő a kívánt hatás eléréséhez.

A mécseses – illatlámpás használat nem megengedett, megváltoztatja az illóolaj kémiai szerkezetét!

**Figyelem, bőrön és belsőleg az illóolajokat hígítva alkalmazzuk!

Ajándék recept

Megosztom veled az egyik sűrűn használt keverékem receptjét. Az összeállítást a térdek, vállak, könyökök fájdalmának megszüntetésére használom akupresszúrás kezelés után.

Fontos: a bázis  is csak első préselésű, finomítatlan olaj legyen!

Bázisolajnak hidegen sajtolt dióolajat (tisztítja, fertőtleníti a bőrt) használok, de jó a hidegen sajtolt kendermagolaj, a frakcionált kókuszolaj, vagy a szőlőmagolaj is.

Egy deciliternyi bázisba teszek 8-8 cseppet a következő terápiás illóolajokból: zsálya, borsmenta, rozmaring, levendula.

Egy-egy terület kezelésére 7-10 csepp keveréket használok. Az így bekevert mennyiség fényévekig elég, előfordul, hogy kicsit besűrűsödik és a dióolaj enyhén avassá válik, de a hatást ezek a változások nem befolyásolják. Ha biztosra akarsz menni, használj hidegen sajtolt kendermagolajat!

Bréking! Minden évben van szúnyogszezon! Emailben kérhetsz és kapni is fogsz tőlem egy receptet a szúnyogok és kullancsok távol tartására. A teszt során 6 órás védelmet biztosított 8 csepp keverékem. Ötlet kerti grillezéshez: akassz valahová a közelbe egy csokor bürköt és elkerülnek a szúnyogok. Ügyelj, hogy kesztyűben fogd meg, ugyanis mérgező! Örülök, ha segíthettem.

Hol szerezhetek be minőségi illóolajat?

Jómagam az általam ismert legkedvezőbb áron jutok gyógyszerkönyvi tisztaságú, terápiás, belsőleg is alkalmazható illóolajokhoz. A lenti gombra kattintva nézd meg, hol szerzem be őket nagykereskedelni áron, pénzvisszafizetési garanciával!

A vásárlással jövedelmre is szert teszek! A gyártó a legkedvezőbb ár és a 60 napos garancia mellett affiliate együttműködési lehetőséget is biztosít. Nem tukmálásképpen mondom, de úgy vélem, ésszerű döntés kihasználni ezeket az egyedi előnyöket.