E10, vagy 100-as prémium benzin? Mit tankoljak?

Mi a különbség 95-ös E10 és a prémium 100-as E5 üzemanyag között?

Az E10 etanoltartalma tíz százalék. A 95-ös benzinben növényekből lepárolt etanol, azaz etil-alkohol van. Ennek az energiahatékonysága egy harmaddal rosszabb, mint a benziné.
Ez azt jelenti, hogy ugyanannak a teljesítménynek az eléréséhez több E10 elégetése szükséges, mintha tiszta benzint használnál. E10-ből többet fogyaszt a járműved.

A prémium 100-as E5 benzin etanoltartalma 5 %. Az ebben található etanol egy vegyület, etil tercier butil éter, ETBE formájában van jelen.

Az etanol oktánszáma 104, az ETBE oktánszáma 117.
Az etanol fűtőértéke 30, az ETBE fűtőértéke 36 MJ/kg.
A benzin fűtőértéke 40 MJ/kg.

Mit tankoljak? 95-ös E10, vagy prémium 100-as?

Ha veterán, vagy 1990 előtt gyártott járműved van, abba kizárólag 100-as benzin való.
Az etanol gyűjti a vizet, korrozív hatása káros egyes alumínium ötvözetekre és acél üzemanyagtartályokra. Tönkreteszi a gumialkatrészeket és dugulást okoz az üzemanyagrendszerben. Az ETBE más tulajdonságokkal bír, nincsenek káros hatásai.

Kerti gépekbe, mint például benzines fűnyíró, fűkasza, láncfűrész szintén érdemes prémium benzint alkalmazni. Az etanol károsító hatásai mellett a 95-ös benzin csak rövid ideig áll el, 3 hónap alatt megromlik. Az üzemanyag szétesik, eliszaposodik. Ki kell mosni a tankot, gyertyát, karburátort kell tisztítani, vagy javítani.

Az 1990 és 2000 között gyártott járművek közül sok nem szereti a 95-ös E10 benzint, de az E5-öt sem.

A 2000 és 2010 vége közötti évjáratok közül a többség elvileg gond nélkül megy E10 benzinnel.

A 2011. január 1. után gyártott járművek mindegyike E10 kompatibilis.
Vannak járműtípusok, amelyekhez nem ajánlott a 100-as benzin használata. Ezek listáját megtalálod könnyen az interneten.

Az üzemanyaggyártók különféle adalékokat tesznek a benzinbe és a dízelbe. Az adalékokat többek között azért is használják, hogy az etanol okozta hátrányokat csökkentsék. Ha valahol olcsó benzint találsz, abban nagy valószínűséggel nem lesz adalék. Ezért kellett nekem komplett fojtószelep házat cseréltetnem. El tudod képzelni, mennyire fájt nekem a 114000 Forintos alkatrész, plusz a javítás kifizetése?

Sokan jobbnak, biztonságosabbnak vélik a prémium 100-as benzint, de...

A prémium 100-as LITERENKÉNT ÖTVEN FORINTTAL drágább, mint az E10

Vannak szép számmal, akiknek így is megéri, de én nem tartozom közéjük.
Nekem sok az 50 Ft/liter plusz kiadás.

EZÉRT VAN PRÉMIUMNÁL JOBB BENZINEM, AMI CSAK 25 FORINTTAL KERÜL TÖBBE LITERENKÉNT, mint az E10. Nyugodt vagyok, mert többé nem csesz el nekem semmit az etanol. Ez megér ennyit, de…

…vagyok olyan pofátlan, hogy LITERENKÉNT MEGSPÓROLOK 86 FORINTOT!

PRÉMIUMNÁL IS JOBB BENZINEM VAN, AMI OLCSÓBB, MINT AZ E10.

Úgy gondolom, ez jár nekem, ha már etetnek ezzel a környezetvédelmi kamuval, meg a jövedéki adóra is rápakolt ÁFA-val. SŐT!…

ÚGY GONDOLOM, HOGY EZ MINDENKINEK JÁR!

ÉS HA MINDENKINEK JÁR, AKKOR NEKED IS JÁR.
Ha más véleményen vagy, nyugodtan zárd be az oldalt és nevezz engem hülyének, vagy aminek csak akarsz, de…

Ha úgy gondolod, hogy EZ TÉGED IS MEGILLET,

Nézd!: bármikor pénz kell a kormánynak, első dolguk, hogy valamilyen módon lehúzzák az autósokat. Ha tetszik, ha nem, szívatnak.

Most mi jövünk. Forogjon hát a ,,Kisember visszavág” című film. Eddig 4700 magyar ember adta a bizalmát és állt az ügy mellé.

4700 magyar ember ugyanabban a dologban nem téved.

Az én kocsim 14 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mióta így használom. Ennyivel kevesebb pénzt húznak ki a zsebemből. Van, akinél ez 20 százalék.

Figyelj! 4700 magyar ember nem téved és ők már okosan autóznak! Ja, igen, garancia is van, de erről később. Először is